Home > Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης – γράφει ο Νίκος Χλωρός στο capital.gr

Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης – γράφει ο Νίκος Χλωρός στο capital.gr

Εάν κάποιος μικρομεσαίος είναι αρκετά γενναίος ώστε ακόμα να επιχειρεί στην Ελλάδα του 2015, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει στις εμπορικές του σχέσεις είναι πιθανόν να εμπεριέχει κάποια από (ή και όλα) τα παρακάτω χαρακτηριστικά... Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

Εάν κάποιος μικρομεσαίος είναι αρκετά γενναίος ώστε ακόμα να επιχειρεί στην Ελλάδα του 2015, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει στις εμπορικές του σχέσεις είναι πιθανόν να εμπεριέχει κάποια από (ή και όλα) τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Οι προμηθευτές του στο εξωτερικό ζητούν προπληρωμή κάθε παραγγελίας προς αυτούς.
  • Οι μεγάλοι του πελάτες στο εσωτερικό αποπληρώνουν τα τιμολόγια που τους έχει εκδώσει με αρκετούς μήνες καθυστέρηση. Εάν ο πελάτης είναι δε το δημόσιο και δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, οι καθυστερήσεις συχνά μετριόνται σε πολλαπλάσια του δωδεκάμηνου.
  • Οι τράπεζες αρνούνται, αδυνατούν ή καθυστερούν υπερβολικά να του εκταμιεύσουν δανειακά κεφάλαια κίνησης, ακόμα κι αν έχουν συμβατικά συμφωνήσει σε αυτό.

Αν στα παραπάνω κανείς συμπεριλάβει τις πρόσθετες δυσκολίες και καθυστερήσεις στη μεταφορά χρημάτων λόγω capital controls, την δυστοκία στην έκδοση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες και τις επιπλέον επιβαρύνσεις στις χρηματορροές της εταιρείας από την προπληρωμή φόρων (που υπολογίζονται επί αμφίβολων μελλοντικών κερδών), τότε η εύλογη απορία για το πώς καταφέρνει και επιβιώνει η μέση ελληνική εταιρεία μέσα σε τέτοια απουσία ρευστότητας γίνεται … θαυμασμός για το κουράγιο, τις αντοχές και το τσαγανό του μικρομεσαίου επιχειρηματία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο στο www.capital.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Πολιτική Απορρήτου.