Home > Κεφάλαια για να αναπτυχθούν αναζητούν οι επιχειρήσεις – γράφει ο Τάσος Μαντικίδης στο “Βήμα”

Κεφάλαια για να αναπτυχθούν αναζητούν οι επιχειρήσεις – γράφει ο Τάσος Μαντικίδης στο “Βήμα”

Αναμένεται η εισαγωγή μετοχών στην Κύρια Αγορά του ΧΑ της CNL CAPITAL ΕΚΕΣ που επενδύει κυρίως σε μη εισηγμένες εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδος. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

Υστερα από μια δεκαετία πρωτοφανούς σε διάρκεια και ένταση ύφεσης, η κρίση οδήγησε πλήθος εταιρειών στην πτώχευση και στην οικονομική ασφυξία, καταστρέφοντας σημαντικό τμήμα της παραγωγικής και οικονομικής υποδομής της χώρας. Ορισμένες εταιρείες «εξαφανίστηκαν από τον χάρτη», κάποιες συρρικνώθηκαν για να επιβιώσουν στη νέα εποχή, ενώ άλλες όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά αύξησαν και τα μερίδια αγοράς τους και δείχνουν να είναι οι «νικητές της επόμενης ημέρας».

Καθώς ακόμη και μέσα στην κρίση, από το 2008, οι εταιρείες άντλησαν από το Χρηματιστήριο της Αθήνας περίπου 69 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 47,6 δισ. ευρώ αφορούσαν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, οι Αρχές του ΧΑ μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων και νέων προϊόντων (εταιρικά ομόλογα, ENA Step, Crowdfunding & Small Startup, Listed Funds, ΜμΕ, ΔΑΚ – ETFs) προσπαθούν να στηρίξουν την εγχώρια επιχειρηματικότητα, καθώς «οι διασωθέντες της κρίσης» αναζητούν «φθηνά» κεφάλαια για να ενδυναμώσουν την ανάπτυξή τους και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους.
Αντληση κεφαλαίων

Ηδη κατά τη διάρκεια του 2017 αντλήθηκαν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ από διαπραγματεύσιμα ελληνικά εταιρικά ομόλογα με κουπόνια που κυμαίνονταν από 2% έως 5%, ενώ μόνο μέσω της εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων αντλήθηκαν ως σήμερα κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ από εισηγμένες αλλά και μη εισηγμένες εταιρείες.

Σύντομα αναμένεται η εισαγωγή μετοχών στην Κύρια Αγορά του ΧΑ της CNL CAPITAL, η οποία είναι Ανώνυμη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) που επενδύει κυρίως σε μη εισηγμένες εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ διευθύνεται από τους Παναγιώτη Λέκκα (πρόεδρος) και Νίκο Χλωρό (διευθύνων σύμβουλος).

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο στο “Βήμα”

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Πολιτική Απορρήτου.