Home > Κι όμως, υπάρχει ζωή χωρίς τραπεζικό σύστημα! – γράφει ο Παναγιώτης Λέκκας στο capital.gr

Κι όμως, υπάρχει ζωή χωρίς τραπεζικό σύστημα! – γράφει ο Παναγιώτης Λέκκας στο capital.gr

Μετά από επτά συνεχή χρόνια με σταθερά μειούμενες πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα, η υπόσχεση για “χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας” κοντεύει να καταντήσει… Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

Μετά από επτά συνεχή χρόνια με σταθερά μειούμενες πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα, η υπόσχεση για “χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας” κοντεύει να καταντήσει τόσο γραφική όσο εκείνη για “πάταξη της φοροδιαφυγής”. Όλοι επιχειρηματολογούν για την άμεση ανάγκη διοχέτευσης κεφαλαίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να καλυφθούν -έστω μερικώς- τα τεράστια κενά που έχει δημιουργήσει η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών. Οι περισσότεροι όμως μένουν σε ευχολόγια ή σε μεγαλόπνοα σχέδια επί χάρτου.

Η αγορά όμως δεν περιμένει, ούτε ανέχεται επί μακρόν το κενό. Αναζητά και βρίσκει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα της. Μια τέτοια λύση αποτελούν οι Εταιρίες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ). Πρόκειται για ειδικού τύπου Ανώνυμες Εταιρίες, εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες έχουν ως σκοπό τους την επένδυση σε μικρομεσαίες μη εισηγμένες εταιρίες, είτε μέσω μετοχών είτε μέσω ομολόγων. Σίγουρα όταν ο νομοθέτης προέβλεπε τη δημιουργία των ΕΚΕΣ, δεν τις φανταζόταν ως πιθανά υποκατάστατα του τραπεζικού συστήματος, αλλά τελικά η χρησιμότητα κάθε χρηματοοικονομικού εργαλείου καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων πραγματικών αναγκών είναι:

  1. Μικρομεσαία εταιρία παραγωγής καταναλωτικών αγαθών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις προς τους βασικούς της πελάτες εάν τους προσφέρει πολύμηνη πίστωση, όμως δεν έχει τη διαπραγματευτική δύναμη να απαιτήσει κάτι αντίστοιχο από τους δικούς της προμηθευτές.
  2. Εισαγωγική εταιρία εμπορίας μηχανημάτων αδυνατεί να δεχθεί παραγγελία Έλληνα πελάτη της, γιατί ο ξένος προμηθευτής απαιτεί να εξοφληθεί πριν τη φόρτωση του μηχανήματος.
  3. Μεταποιητική εταιρία μπορεί να πετύχει volume discount 15% στο κόστος πρώτων υλών της εάν τις παραγγέλνει ανά εξάμηνο κι όχι ανά μήνα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο στο www.capital.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Πολιτική Απορρήτου.